tirsdag 5. oktober 2010

Universell Utforming

Likhet for alle.




Universell utforming går ut på at det skal være like muligheter for alle. Alle med funksjonshemninger skal kunne flytte og bo i alle hus som er på markede. Det er en sterkere likestillings krav til designing av offentlige og private bygg.
Det er syv prinsipper som gjelder innenfor universell utforming.
Enkel og intuitiv i bruk: det vil si at det skal være enkelt å bruke for alle, til tross for språk vansker, konsentrasjonsvansker osv.
Forståelig informasjon: utformingen skal kommunisere enkelt og forståelig på en effektiv måte.
Toleranse for feil: bygget må minimalisere sjansen for skader eller ulykker som kan få ugunstige konsekvenser.
Like muligheter for alle: alle typer mennesker skal kunne komme til og benytte seg av bygget.
Fleksibel i bruk: det er f.eks at den synshemmede skal kunne høre og den hørselshemmede skal kunne se. 
Lav fysisk anstrengelse: det skal være lett å bruke bygget uten at du anstrenger deg.
Størrelse og plass for tilgang til bruk: det skal være rom og størrelse som er tilpasset alle, uansett kroppsstørrelse og mobilitet.

Det er brede korridorer og dører. Dette er for at folk med rullestol, f.eks skal kunne komme til over alt, komme inn i alle rommene på bygget.
Her kan jeg også nevne blindeskriften som er utfor alle rommene. Det er åpenbart for at blinde skal vite hvilket rom de står utfor.

Det er også gummi langs gulvet, dette er for blinde og svaksynte. Slik at de skal ha noe følge. Det er også ett blinde spor utfor dørene på utsiden av bygget, slik at blinde og svaksynte skal finne frem til inngangspartiet lettere.

Det er heis, noe som også er for dem i rullestol, eller som har problemer med å gå oppe trapper. Når vi tar heisen er det en stemme som fortelle hvilken etasje man kommer til og om heisen går opp eller ned.

Døråpnere! En fin liten innredning som alle benytter seg av, men som er i hovedsak for dem som er i rullestol, eller som har andre funksjonshemninger.

(bilder kommer) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar