tirsdag 9. november 2010

Kontroversiell kunst

Den kunstneren vi har sett litt nærmere på er Jeff Wall. En Kanadisk fotograf som studerte ved Universitet i Britisk Colombia. Han har fått priser for verkene og fotomanipuleringene sine før, "Picture for Woman" har havnet på listen av 100 mest viktige verk i nåtidskunst etter 1960.
Hans inspirasjon er dagliglivet og de gamle klassikerene. Han har alltid vært veldig inspirert av de store kunstneren, og man kan ofte se dette i verkene hans.

Han sier alltid at han "ser" før han tar bilder, og alle fotgrafiene hans er satt opp, som en scene og krever ofte ett helt filmsett. Det vil si at han aldri tar bilder i øyeblikket, men planlegger og tenke rpå dem lenge før han setter opp scenen på nytt. Noen av bildene hans ser ut som er tatt rett fra en film.  F.eks i bildet "Mimic,"

Her ser vi ett typisk Jeff Wall bildet hvor tema er hverdagslivet, og det ser ut som det er tatt rett fra en film.















Ett annet bilde som har fått mye oppmerksomhet er "Picture for Woman" 
Dette er en kritikk mot menns syn på kvinner. Det syns ikke først, men mannen i bildet ser ikke på kvinnen, men på henens speilbildet. Dette er en fotomanipulering uten bruk av PC, men av speil. Kvinnen tok orginalt bildet med ryggen til kamera. Bildet skal vise til hvordan mannen kun ser speilbildet til kvinnen, som en gjenstand eller sexobjekt, i stede for å se på kvinnen som ett menneske. 
















Våre meninger om Jeff Walls bilder er at de er ikke særlig kontroversielle. Han har ingen direkte grove bilder, ingenting som vi fant støtende, groteskt eller tabu. Alt er veldig virklighetsnært og man kan sette seg inn i personenes tilværelse med enkelhet.
Han er også litt på den absurde frontent, med f.eks dette bilde:


Bildet heter "Invisable man" og er også ganske kjent. Her for han frem det absurde og igjen, JEff Walls er glad i lys!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar