torsdag 16. desember 2010

Edvard Munch


Konnotasjon

Hva skjer i bildet? Dette er ”En natt på Karl Johan” av Edvard Munch. Jeg skal snakke om og analysere dette bilde.
Dette er på mange måte ett selvportrett fordi Edvard Munch er med i bildet, og det er ett stemngsbilde som viser hvordan han følte seg på det tidspunktet. 
Bildet består av en folkemengde som går mot ”oss” som ser på bildet. De er veldig forenklet, typisk Munch, og jo lenger bak vi ser, jo mer defuse er menneskene. De er også veldig skjelett aktige og gir ett lite inntrykk av at de ikke tenker så mye, men bare følger strømmen.
PÅ yttersiden av disse folkene, går en skygge, Edvard Munch. Han går mot strømmen, og dette skal vise til hvordan han følte seg. Han følte at han var annerledes, og ikke en av mengden. Spesielt når han gikk gjennom gatene på Karl Johan, som viser igjen i tittelen, ”En natt på Karl Johan.”
*teknikken som er brukt er oljemaling på lerret,men det ar veldig mye oljemaling som ble brukt på denne tiden fordi man fikk til masse detaljer. 
* Fargebruken er også grumsete, og ser ikke ”profesjonelt” ut. Han fikk mye kritikk for denne måten å male på fordi folk mente at dette ikke var kunst. Til tross for dette malte Edvard slikt, og var mer opptatt av fargebruken for å få frem følelser i bildene sine. F.eks er dette bildet veldig mørkt, det er kveld, og han er en skygge alene. Fargen blå går igjen og dette er en farge som kan symbolisere ensomhet og tristhet. Det blir en fin kontrast med det gule lyset fra vinduene.
Det jeg også ser er at menneskene er ganske spøkelses aktige, og det gir en litt ekkel følelse fordi det ser ut som de ikke eier følelser.
* Komposisjonen fungerer bra, det er er en forgrunn og en bakgunn. Hovedpersonen er ikke helt i kanten, og dette for ham synlig.
* Lyset i bildet kommer fra vår synsvinkel, og oven i fra, sikkert for å illustrere gatelykter.


Dennotasjon
* følelsene i bildet er klare. det er ensomhet, og følelsen av å være annerledes. det er også dette Edvars Munch følte da han malte dette bilde. han følte han ikke hørte til de andre i Oslo, eller Kristiania.
* Min mening om bildet er at det er ett veldig bra selvportrett. Han for veldig godt frem ett følelsesløst Oslo, som er stort og upersonlig. Det at han føler at han går imot strømmen blir konkret vist i bildet, og alt i alt liker jeg godt dette bilde.
* Symboler og hvordan oppfattes de? Det er ikke flere symboler enn dem som er nevnt. han går imot strømmen for å få frem følelsene han hadde på tidspunktet, og fargene er lagt til for å forsterke dette. Blå og svart. Triste dystre farger begge to.
* Bildet virker på meg slik det sikkert skal. jeg for medfølelse med Edvard Munch og det gir ett tydelig innblikk av ensomhet, og dette gjennom annet enn realistiske bilder som viser konkrete ansiktsuttrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar