torsdag 10. februar 2011

Two Thousand Yard Stare

Bilde jeg skal fortelle om er fra andre verdenskrig og ble malt i 1944. Det heter, som tittelen sier, "2000 yard stare".




















Bilde er malt av Thomas C. Lea. Han er amerikansk og er både forfatter og kunstner. Bilde "2000 yard Stare" malte han fordi han opplevde andre verdenskrig på nært hold. Dette var et særlig viktig emne han pleide å ta opp i kunsten sin, endte det var maling eller skriving. Bildet som viser her er malt med oljemaling.
Han døde i 2001, og da var han 93 år gammel.

Før jeg forteller om opphavet til bilde vil jeg si at det er ett tuttrykk som heter "thousand yard stare". dette ble brukt om det tomme blikket til soldater som hadde sett litt for mye krig.















Det er rett og slett ett uttrykk man bruker om blikket til soldater som gjerne har fått posttraumatisk sinnslidese etter å ha vært i krigen for lenge.

Bildet til Thomas C. Lea prøver å fanget akkurat dette uttrykket for å vise hvor ødeleggende det faktisk kan være å bli med i en krig.

For å si kort hva som viser i selve bildet, har vi en ung mann i forgrunnen med "thousand yard stare". I bakgrunnen er det tre andre soldater. En av dem sitter og har tatt av seg hjelmen, men de to andre snakker sammen, usikkert om hva. Det er også en stor tanks der. Med tanke på at det kommer røyk fra skogene hvor tanksen peker mot vil jeg si at den nettopp har blitt brukt.. er det fiender i nørheten? hvorfor sitter da mannen i bakgrunnen og har tat av hjelmen? det ser nærmest ut som han har gitt opp. Bakgrunnen sier noe om hvor de er. det ser ut som de er ved noen skoger og fjell, og det ser ut som de har skutt med tanksen inn i skogen.

Fargebruken i bildet er ganske mørk og grå. det er brukt en del brune og "militær" grønne farger. Grumsete farger rett og slett, sikkert for å få frem den dystre stemningen. Personen i forgrunnen er litt mer rødlig i hudtonen, litt friskere, noe som setter ham enda mer i fokus. SElvom jeg tror at blikket til mannen alene vil være nok til å fange oppmerksomheten vår, mennesker søker automatisk etter ansikter i ett bilde, og det er ett inntenst blikk der, så vi vil automatisk være opptatt av forgrunnen.

Symboler i bildet: Jeg tror det er brukt lite symbolikk i bildet, kunstneres eneste mål var å gjengi blikket til soldatene med posttraumatisk stresslidelse. Blikket er nærmest av stein, med de tomme øynene og de slappe leppene, men Thomas C. Lea visste at viss noe hadde skjedd, viss det hadde begynt en slosskamp ba ham f.eks, ville den unge soldaten ha reagert raskere enn du skulle trodd, på grunn av de trente instinktene sine. Han virker ett og slett mer som en robot i mine øyne.

Lys og komposisjon: Dette er ett bilde som er malt for å gi medlidenhet med soldatene og lyset kommer fra bak soldaten i forgrunnen. Dette gir ham en tydligere kontur og setter ham mer i fokus fordi han får en liten lys hinne rundt formen sin. bakgrunnen er litt lysere enn soldatens, kanskje for å vise at mannen har problemer og lider psykisk, mens resten av verden går videre? Lyset er uansett der og skaper en lys mørk kontrast, noe som gir bilde mer dramatikk og dynamikk!
Komposisjonen fungerer ganske bra. Personlig liker jeg godt hvordan soldaten er litt tilsidesatt og ikke helt på midten. Mest fordi da kommer mer av bakgrunnen frem, og bakgrunnen er ett viktig virkemiddel for å skape stemning og for å få oss til å forstå at det er faktisk en krig som pågår akkurat NÅ.

Min mening om bildet er at det er ett viktig bilde. Krigsbilder handler svært ofte om de høyere maktene, om propaganda og hva som er feil med styresett og hva som er urettferdig, og vi glemmer hvem som faktisk kjemper for at vi skal få det som vi vil. Uten soldatene hadde vi ikke hatt noen til å kjempe vår krig mot rettferdighet! Soldatene har offret mye for landene de kjempet for, og selvom Thomas Lea har fokusert på de amerikanske soldatene er jeg siker på at de hadde de samme blikkene i de europeiske krigshærene.

En sang som også omhandler det harde livet som soldater er System of a Downs, Soldier Side
En personlig favorittsang ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar