torsdag 2. september 2010

Byplanlegging

Le Corbusier og samtidens by.

Ett nøkkelord for Cobusier (Charles Édouard Jeanneret) og hans byplanlegging var Urbanismen. Han var veldig opptatt av grønne områder i byen og at industrien skulle ikke være oppi bylivet hvor menneskne skulle oppholde seg.
Byplanleggingen hans fikk stor betydning for modernismens byplaner, og i 1922 presenterte han en ny byplan.
Denne byen han hadde planlagt var ment for 3 millioner mennesker og i midten av byen skulle 24 skyskrapere stå. Her skulle det være butikker, frisører, bankvirksomhet og denne type bedrifter holde til. rundt skulle det være grønt, og boliger. Utenfor her igjen skulle industrien holde til. Han ville ha den bort fra menneskene, igjen, så var han opptatt av naturen.
Transporten skulle være rundt og i sentrum. det skulle gå over hverandre i nivåer og øverst skulle det være flyplass!
Hele byen var veldig geometrisk satt opp,
Byen han laget var mer en fantasi by enn noe realistisk, pluss at det ville vært en del problemer som fulgte med planene hans. Blandt annet ville det vært problemer om byen skulle vokst. de måtte tatt opp det grønne områdene eller flytte industrien, og dette fungerer dårlig. I tillegg må man tenkte på innvandrere som også vil kunne komme seg til byen. hva skal skje med dem når det ikke er plass til mer enn 3 millioner folk?
Selvom det er en god ide, og det er flotte grønne områder, som minner mer om en park enn noe annet, ville det aldri fungert i realiteten.


Caravelle

Caravelle var en boligblokk bygget av Le Corbusier, det skulle være en miniby, ett lite sammfunn for seg selv, men det var ikke slik det ble.
Caravelle ble fort tagget ned og det var ignen som ville bo der, for det var både utrivlig og stygt. Det var da Roland Castro ble satt på saken til å fikse opp Caravelle og gjøre det til en brukbar plass å bo igjen. Han delte opp blokken i fire deler, som fikk hvert sitt særpreg og forskjellige detaljer. Han forvandlet Caravelle fra en slum til et koslig bomiljø. Han mente at det ikke var noe problem for folk å respektere en plass viss plassen respekterte folk. Nå er det ingen tagging å se.
Det er nok riktig at viss det er pent og ryddig rundt deg, vil du holde deg roligere også. Caravelle i seg selv er ett eksempel på dette. I 2005, var det store opptøyer blandt ungdommen i Paris. de brant biler, de tagget ned hus, de var ut av kontroll, men ungdomme i Caravelle var rolig.
Jeg tror personlig at områdene rundt påvirker deg på en eller annen måte. uansett hvordan, så vil du bli påvirket.

Ett eksempel på byplanene til Roland Castro











Veldig fantasi og science fiction inspirert, veldig grønt også.


Townscape

Townscape-bevegelsen er en bevegelse som prøver å bryte fri fra de funksjonalistiske trekkene og heller gå mer mot middelalderen i byplanleggingen. De ville gå bort fra den strenge geometriske formen og heller gjøre det mer organisk.
det de mente var problematisk med funksjonalismens måte å bygge byer på var at de forskjellige områdene ble isolerte og sterile. Blandt annet mente de at det var den intime og tette byplanen som fungerte best, både for miljøet, sosialt og levemåte.









Her ser vi hvordan townscape ville at byene skulle se ut. Organsik og tett.



Pragmatisme

Selve ordet i arkitekturen, viser til prosessen som søker etter å få maksimal effekt ut av det vanlige og dagligdagse. Pragmatisme er en uavhengig ideologi.
I dag er det alltid diskusjoner om å forberede arkitekturen slik at den ligger i folks smak, både utsenet messig og funksjonsmessig.
WiMBY (wlcome into my backyard) er ett pragmatismisk og nederlandisk prosjekt som skulle inkludere beboerne på en plass til å være med på å designe plassen. de var en organisasjon som arbeidet for å nyutvikle fattigere bydeler, slik som Hoogvliet, en bydel som ble bygget etter andre verdenskrig. Prosjektet varte fra 2001 til 2007 og inkluderte både arkitektur, byplanlegging og sosio kulturelle tiltak. En stor gruppe mennesker, blandt annet beboerne, arkitekter, vitenskapsmenn og designere ble samlet for å sammen finne frem til det beste resultatet for fremtiden. Prosjektet fikk både positive og negative erfaringer, men er alt  alt ett lærerikt eksempel for andre prosjekter.











Bilde er fra prosjektet i Hoogvliet.


New Urbanism 

Det nærmeste som beskriver denne bystilen er koloniby. Denne type stil går tilbake til 1700-1800 tallet og gjør det på den klassiske måten, med rådhus i midten, smale gater og en kunstig innsjø.
Det er slik byen Celebration i Florida. denne byen var blant annet Disneykonsernet med på å utbygge. Byen ble også brukt i en film som heter "The truman Show"
New Urbanism legger vekt på tradisjon, harmoni, regulerte estetiske idealer og ensartet miljø.











Bildet er fra markedplassen i Celebration i Florida. klassisk stil med en fontene som møteplass på markede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar